Er zijn verschillende manieren om veilig een fiets met de auto te vervoeren. De meest bekende oplossingen zijn:
- Fietsendrager op de trekhaak
- Fietsendrager op het dak (dakdragers) van de auto
- Fietsendrager hangend aan de achterklep van de auto
- Fietsendrager in de auto
- Fietsendrager geïntegreerd in de auto
Alhoewel de fietsendrager op de trekhaak het meest verkocht wordt, hierbij toch meer informatie over de andere oplossingen:
Fiets(en)drager op het dak (dakdragers) van de auto:
Een fietsendrager voor op het dak is doorgaans goedkoper dan een fietsendrager op de trekhaak, maar er zijn een paar nadelen:
Voor de montage van een fiets(en)drager op het dak van de auto moet eerst een dakdrager set aangeschaft worden. Voor auto’s met een dakrail zijn er meer universele dakdrager sets beschikbaar, maar voor de meeste auto’s moet een auto specifieke set gekocht worden. Dit is vaak kostbaar en is alleen geschikt voor die betreffende auto.Met een dak fiets(en)drager kun je doorgaans maar 1 fiets vervoeren. Wil je toch extra fietsen op het dak meenemen, dan monteer je een extra fietsdrager. Let wel op het maximaal te beladen gewicht op het dak en de dakdragers.
Bij het gebruikt van de fietsdrager op het dak moeten de fietsen altijd hoog opgetild worden. Hierdoor is deze oplossing eigenlijk niet geschikt voor het transport van elektrische fietsen. Bij het gebruikt van de fietsdrager op het dak staat de fiets hoog op de auto waardoor de fiets veel wind vangt. Dat zorgt niet alleen voor meer herrie, maar ook voor een hoger brandstofverbruik. Daarbij moet je altijd rekening houden met de totale hoogte van je auto, bijvoorbeeld bij het inrijden van een tunnel of parkeergarage. Het voordeel van een dak fiets(en)drager is dat de kofferbak vrij blijft en de eventueel aanwezige trekhaak beschikbaar blijft voor een aanhanger. Daarnaast is het natuurlijk een relatief gemakkelijke oplossing indien de auto niet beschikt over een trekhaak.
Fietsendrager hangend aan de achterklep van de auto:
Ook een achterklep fietsendrager is doorgaans goedkoper dan een fietsendrager op de trekhaak. De fietsendrager wordt aan de achterklep gehangen en bevestigd met kunststof of metalen spanbanden. Doordat de fietsendrager aan de achterklep hangt is er kans op beschadiging aan de lak van de auto. De achterklep fietsendrager is over het algemeen niet universeel te gebruiken. Door de vele nieuwe achterklep vormen bij moderne auto’s is het heel belangrijk om van te voren te controleren of de auto geschikt is voor montage van een fietsendrager, maar ook belangrijk om te controleren of de betreffende fietsendrager past aan de betreffende achterklep.Over het algemeen mag een achterklep niet te veel belast worden waardoor deze oplossing maar zeer beperkt inzetbaar is, met name bedoeld voor racefietsen.Het grote voordeel is natuurlijk dat het een relatief gemakkelijke en goedkope oplossing is indien de auto niet beschikt over een trekhaak.
Fietsendrager in de auto:
Er zijn enkele fiets(en)drager systemen beschikbaar voor het transport van fietsen in de auto. Dit is een ideale oplossing indien men niet beschikt over een trekhaak, en wel over een grote laadruimte. Dit is de enige oplossing waarbij de fiets beschermd is tegen alle weersinvloeden.Een groot nadeel is dat de fiets gedeeltelijk gedemonteerd moet worden (voorwiel eruit) waardoor deze oplossing maar zeer beperkt inzetbaar is, en eigenlijk alleen maar gebruikt wordt bij transport van racefietsen of mountainbikes.
Fietsendrager geïntegreerd in de auto:
Er zijn enkele fietsendrager systemen waarbij de fietsendrager volledig geïntegreerd zit in de carrosserie van de auto. Het grote voordeel is dat deze fietsendrager altijd beschikbaar is en klaar is voor gebruik. De fietsendrager hoeft alleen maar uitgeschoven en uitgeklapt te worden, en de fietsen kunnen op de fietsendrager geplaatst worden. Eigenlijk is dit de meest gebruikersvriendelijke fietsendrager, maar er zijn ook wat nadelen aan deze oplossing:
Doordat de fietsendrager geïntegreerd zit in de auto, is deze niet mee te nemen naar een andere auto. De fietsendrager is relatief duur, en beperkt tot het transport van maximaal 2 fietsen. De fietsendrager zit altijd in de auto en neemt daarbij ruimte in die anders gebruikt zou kunnen worden voor kofferbakruimte. Daarnaast is het plaatsen van een trekhaak niet meer mogelijk.
Fietsendrager op de trekhaak:
De fietsendrager op de trekhaak is de meest verkochte fietsendrager van ons land. Met name de hoge belastbaarheid, het gemakkelijk plaatsen van de fietsen en het universeel gebruik op nagenoeg elke trekhaak maken deze fietsendrager tot de meest populaire oplossing. Doordat er heel veel keuze is aan trekhaak fietsendragers, hierbij een overzicht van zaken waar je op moet letten als je een trekhaak fietsendrager gaat aanschaffen:
- Is elke trekhaak fietsendrager geschikt voor het transport van elke fiets? Er zijn zo veel soorten fietsen en fietsendragers in omloop dat er nooit een 100% garantie gegeven kan worden dat elke fiets op elke fietsendrager past. Het is daarom heel belangrijk om van te voren te bepalen welke fietsen je op de fietsendrager gaat transporteren. Naast het feit of de fietsen passen, moet ook rekening gehouden worden met de maximale belasting van de fietsendrager, de kogeldruk van de auto en de constructie en materiaalgebruik van de fiets (denk aan carbon frame fietsen).
- Hoeveel fietsen wil je vervoeren? De meeste trekhaak fietsendragers die er te koop zijn, zijn geschikt voor het transport van 2 fietsen. Toch zijn er ook trekhaak fietsendragers voor het transport van 1 ,3 of zelfs 4 fietsen. Het spreekt voor zich dat een fietsendrager voor het transport van 4 fietsen niet bedoeld is voor het transport van elektrische fietsen, maar alleen voor lichte fietsen (of een combi met één of twee kinderfietsen). Sommige fietsendrager producenten hebben ook een fietsendrager die later uit te breiden is naar het transport van 3 fietsen of zelfs 4 fietsen.
- Wat voor fietsen wil je vervoeren? Eigenlijk zijn alle fietsendragers geschikt voor het transport van standaard stads- en toerfietsen. Daarnaast zijn er steeds meer fietsendragers speciaal geschikt voor het transport van elektrische fietsen. Wil je hoofdzakelijk twee elektrische fietsen transporteren, kies dan een fietsendrager die specifiek hiervoor geschikt is. Deze fietsendragers hebben vaak een versterkte constructie, de wielgoten staan verder uit elkaar en de maximale belasting is hoger (meestal rond 60kg). Daarnaast kunnen ze vaak uitgebreid worden met handige accessoires zoals een oprijgoot voor het eenvoudig op de fietsendrager rijden van de fietsen. Ook zijn er zelfs fietsendragers met een liftsysteem. Wil je hoofdzakelijk mountainbikes transporteren, dan heb je een fietsendrager nodig met bredere wielgoten. Heb je een fiets met een carbon frame, dan is het belangrijk dat je een fietsendrager kiest waarbij het carbon frame niet belast/vervormd wordt. Er blijft uiteindelijk nog een groep fietsen over die op nagenoeg geen enkele universele trekhaak fietsendrager te transporteren zijn: zit/lig-fietsen, tandems, fatbikes en driewielers passen over het algemeen niet op een gewone trekhaak fietsendrager, daarvoor moet je naar de specialist.
NOTE: Er zijn nog steeds heel veel fietsendragers in omloop waarop elektrische fietsen vervoerd worden, terwijl deze dragers daar niet speciaal voor ontwikkeld zijn. Met name in het verleden, toen er nog geen elektrische fietsen bestonden, zijn er al heel veel fietsendragers geproduceerd welke nu nog steeds rondrijden inclusief elektrische fietsen (met accu’s en het liefst ook nog fietstassen erop). Qua draaggewicht is het misschien wel mogelijk, maar deze fietsendragers zijn gemaakt in de tijd dat er nog geen sprake was van elektrische fietsen en de gewichtsverdeling van gewone fietsen en elektrische fietsen is verschillend. Deze fietsendragers zijn hier niet op getest. Dit is echt levensgevaarlijk! De gewichtsverdeling van een elektrische fiets is behoorlijk anders dan van een gewone fiets, met name bij de motor in het voorwiel of achterwiel (middenmotor geeft de minste problemen).